måndag, mars 05, 2012

"Herrekordet gav bil – damrekordet gav ingenting"

Jag är mållös. Helt makalöst. Jag. Vet. Inte. Vad. Jag. Ska. Säga.
Men jag känner att jag brinner lite inombords av ILSKA.

9 kommentarer:

Höner sa...

Du är också upprörd över att man beskriver det som "bara" att slå rekordet i TjejVasan, förstår jag?

Eller menar du att kvinnor borde kunna vinna en bil i Vasaloppet också, trots att de enbart slår rekord där inom ett separat, könssegregerat sätt att mäta rekord?

Ursäkta, men jag förstod inte riktigt vilket håll du blev upprörd åt.

alexandra lundgren sa...

Jag blir upprörd för att man inte belönar rekord i båda klasserna. "Höner", jag antar att du är man, annars hade du varit lika upprörd.

Har man en damklass och en herrklass ska man väl ändå belöna lika? Annars är det som att säga att Vasaloppet bara är till för herrar.
Skofterud gjorde ju en fetare prestation än både de som åker TjejVasan och än Brink, hon slog det förra rekordet med mycket mer än vad han gjorde.

Som sagt, belöna lika, eller ta bort tävlingsklasserna. Och jag struntar fullständigt i TjejVasan, den har inget med det riktiga Vasaloppet att göra, det är ju bara en förgrening som Skejt eller KortVasan.

Skofterud slog rekord i sin tävlingsklass (och med bravur), Brink i sin (med ungefär en minut). Vad är det du tycker är skillnaden?

Höner sa...

Jämställdhet brukar, i idealfallet, innebära att vi är blinda för kön och istället bara ser individer. Men nu när vi vet att män i genomsnitt (och i extremerna) gör bättre ifrån sig i vissa idrottssammanhang än kvinnor, t.ex. i Vasaloppet, har man valt att ge särskilda priser för kvinnor, för att de annars inte inte skulle ha en chans till prispengar/bonuspriser i direkt tävlan mot män.

Skillnaden mellan prestationerna är nämligen en halvtimme! Massvis med män åkte snabbare än så, det enda unika med hennes prestation var att hon är kvinna. Skofterud slog bara ett kvinnorekord, inte tävlingsrekord.

Dessutom får Skofterud redan lika mycket prispengar som Brink, trots att hon kom en halvtimme senare. Förstår du ärligt talat inte att den nuvarande ordningen är så pass gynnsam för kvinnor att du (och dina meningsfränder) framstår som fullständigt verklighetsfrånvända när ni klagar över sånt här?

Män och kvinnor ska vara jämställda, men i ditt fall verkar det som att kvinnor ska vara lite mer jämställda ändå.

alexandra lundgren sa...

Vad menar du lite mer jämställda? Jag vill endast se att man behandlar båda tävlingsklasserna lika. Det är det du inte verkar förstå alls, du verkar inte ens ha läst det jag skrivit. Vasaloppet har två tävlingsklasser, en dam, en herr. Varför inte behandla dem lika när de slår rekord i det riktiga Vasaloppet, eller helt ta bort klasserna så att alla tävlar i samma.

Det är så störigt att män alltid trycker på att de har fördel kroppsligt, jag säger inte emot, jag är fullt medveten om det här, men det är ju också just därför män och kvinnor inte tävlar mot varandra. Hänger du med? Jag tror det hade varit ett jävla liv om Skofterud fått en bil, som slog rekord i sin klass, men inte Brink då han gjorde detsamma. Hon kom först i mål i sin klass, han i sin.

Ska jag repetera igen? Fast du verkar ju heller inte vilja se det från det perspektivet.

alexandra lundgren sa...

Hör du förresten hur det låter? "Ett kvinnorekord". Är man mindre värd för att man är kvinna tycker du?

Höner sa...

Fast man behandlar ju redan tävlingsklasserna lika, Skofterud fick precis samma prispengar som Brink, det kan du omöjligen vara omedveten om. Den enda skillnaden i sammanhanget var att kvinnorna kunde vinna en bonusbil i en egen tävling, där Volkswagen dessutom panikbackat och ändrat i avtalet för att slippa tokfeministerna i media.

Du föreslår att man skulle kunna slå ihop klasserna så att alla tävlar i samma lopp, där är jag helt med dig. Frågan är dock hur många som kommer att acceptera att den bästa kvinnan någonsin bara kom på 165:e plats.

Hade det funnits en särskild HerrVasan där Brink hade kunnat vinna bilen men misslyckats hade inte en käft klagat.

Du vill att män och kvinnor ska behandlas lika, jättebra, jag med. Alla ställer upp i samma lopp i samma klass och må bästa människa vinna. Men kom inte och klaga sen om det inte syns en enda kvinna på prispallen. Det vore jämställt. Eller som du uttrycker det när jag konstaterar den biologiska skillnaden mellan kvinnor och män, "störigt". Det vi sysslar med idag är bara olika grader av diskriminering för att gynna kvinnor. Enjoy.

För övrigt, svarta gör i genomsnitt bättre ifrån sig i löpgrenar (kolla OS, det är inte ett sammanträffande). Borde man dela in i olika klasser efter ras där också, nu när det är okej att dela upp tävlingsklasser efter biologiska genomsnittsförutsättningar?

Höner sa...

Vad ska man då annars kalla Skofteruds "rekord" för? Det enda rekordartade är att ingen kvinna åkt snabbare än henne förut, däri ligger distinktionen. 164 åkare var snabbare än Skofterud bara i årets lopp.

Så jo, kvinnorekord är rätt ord.

alexandra lundgren sa...

Det du säger är ju att kvinnor inte hör hemma i Vasaloppet, att de endast kan och ska slå rekord i "sin egen tävling". Det är ingen idé att fortsätta diskussionen, jag har en uppfattning, du har en annan.

Det är inte på lika villkor, även om man får lika prispengar men den ene rekordslagaren får en bil medan den andra står utan, det man rakt ut säger är att man inte värderar kvinnoklassen lika högt. Du jämför kvinnor med en annan ras? Menar du att kvinnor och män hör till olika raser?
Jag håller ju fullt med att män och kvinnor har olika förutsättningar, när det gäller allt. Jag HÅLLER MED. Förstår du när jag säger det denna gång? Det finns saker kvinnor är bättre på. Just av den anledningen tävlar de inte mot varandra. Därav en dam- och herrklass. Som borde belönas lika. Som sagt, Skofterud gjorde en större prestation än någon som åkt TjejVasan. Eller tycker du inte det?

Om Skofteruds rekord ska kallas ett kvinnorekord säger du automatiskt att Brinks är ett mansrekord och att det då finns det motsatta - alltså ett dam- och ett herrekord. Som borde belönas lika. För att de inte tävlar i samma klass, mot varandra, eftersom de inte har samma förutsättningar kroppsligt. Fortfarande verkar det som att du inte förstår irritationen, och heller inte vill göra det.

Höner sa...

Det är ingen idé att fortsätta diskussionen om du är fortsatt oförmögen att läsa vad jag skriver, men jag ger dig en till chans.

Jag säger att kvinnor är precis lika välkomna i Vasaloppet som män (till skillnad från TjejVasan, det enda loppet där ena könet är bannlyst), men om du vill ha jämställdhet på riktigt så får du nog förbereda dig på att en sammanslagen tävling inte kommer se några kvinnliga vinnare.

Fast det fanns en bil avdelad till en kvinnlig rekordåkare, dock i TjejVasan (återigen, ett lopp män inte ens har tillträde till). Om man vill lägga ner TjejVasan och dela om rekordpriset till kvinnorna i Vasaloppet, utmärkt, men det är inte så reglerna sett ut. Nu fick Volkswagen backa (klokt ur pr-synpunkt) och skriva om reglerna för att tysta media-mobben.

Ja du, en jämförelse är inte ett likställande, det förstår även klent begåvade barn (t.ex. "solen är klotformad som den här bollen" betyder inte att barnen tror att solen är en boll). Men om man tycker att det är jämställt att dela upp kvinnor och män i olika klasser så är det värt att begrunda om det skulle vara icke-rasistiskt att låta vita/japaner/indier tävla i egen klass i löpgrenar för att slippa förlora gång på gång mot svarta löpare. Folkgrupper har nämligen också i genomsnitt olika biologiska grundförutsättningar.

Du säger att det finns saker kvinnor är bättre på, det vore intressant att höra exempel inom idrottssfären? Eller menar du att kvinnor och män har olika förutsättningar i samhället i stort, och i så fall på vilket sätt och på vilka sätt borde vi särbehandla könen därefter? Jag håller med om skillnaderna, för övrigt, men jag undrar vilka det är du syftar på?

Att det skulle vara en större prestation att slå rekord i Vasaloppet än i TjejVasan är lite som att säga att ett rekord i 100m är bättre än ett rekord i 400m, det går liksom inte att jämföra rätt av. Men visst, återigen, vill man slopa TjejVasan och omfördela bonusavtalet till damklassen i Vasaloppet, kör hårt, men säg inte att kvinnor inte haft möjlighet att vinna bilen.

Nej, Brinks rekord är just ett rekord, eftersom det gäller oavsett kön. Om det nu finns någon sport där en kvinna har det högsta resultatet i en jämbördig tävling är det på samma sätt ett riktigt rekord, inte bara ett kvinnorekord. På samma sätt är SM-rekord inte nödvändigtvis världsrekord eftersom man sannolikt sorterat bort bättre resultat på grund av geografisk beskaffenhet snarare än objektiv merit hos prestationen. Och jag tror de flesta är överens om att det är lite mer beundransvärt att slå världsrekord än SM-rekord.

Jodå, jag förstår vad du vill få för slutsats, tjejer ska få samma pris för sämre prestationer, men att det samtidigt ska kallas jämställt. Det kallas att ha kakan och att äta den (högljutt), sällan en eftertraktansvärd position i logiska sammanhang.