torsdag, maj 03, 2012

"Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra"

Har börjat läsa Jonathan Safran Foers bok Äta djur (och där tappade jag halva läskretsen), och det slår mig så intressant det egentligen är med mat och djuren. Hur vi verkligen inte är konsekventa när det kommer till vårt kära köttätande. Speciellt en sak är väldigt intressant, att vi inte äter sådana djur som vi räknar som husdjur. Vi skulle väl inte få för oss att käka hund eller katt? Men är det bara för de som inte äger en hund eller katt, eller gäller det regeln alla? Och nuförtiden har ju folk grisar som husdjur. De har ungefär samma intelligens som en hund, de apporterar och rastas i koppel. Men... äter deras ägare skinka? Eller better yet; undviker deras matte/husse skinka, men äter hund och katt?
Och så blir folk irriterade på människor som inte är konsekvent i sin egen vegetarianism. Typ "Men asså! Du äter ju fisk, du är inte vegetarian!". Vilket ju förvisso ÄR sant, men samtidigt "Jaha, så du äter inte katt och hund? Du är ingen riktig köttätare!".

Alltså! Tanken bara! Hur sjuk den här världen är, och hur bra den här boken är. Alla borde läsa den, den är ingen vegopropaganda, det är en bok om vår relation till djur som mat. Så sjukt intressant!

Inga kommentarer: